Kuulumisia ja syömisen sietämätön vaikeus

Nilkkani leikattiin syyskuun alussa, nyt siitä on viisi viikkoa (kertomuksia tuplavammaisuudestani löytyy täältä ja täältä). Urheilullisesti tämä aika on siis ollut aika hiljaista. Huomenna saan ortoosi-saappaani pois ja pääsen vähitellen tekemään enemmän kaikkea.

Vannoin aikaisemmin, että keskityn tämän viisi viikkoa jalka paketissa keski- ja ylävartaloon.Taas voin vaan todeta, että vannomatta paras. En todellakaan ole tehnyt oikein mitään treeniä millekään lihaksille, siis itsenäisesti. On tullut pidettyä ainakin rehellisesti treenitaukoa. Pari kertaa olen jo ehtinyt maajoukkueen fyssarin kanssa salille.

Sen keski- ja ylävartalotreenin lisäksi ajattelin parantaa ruokailutottumukseni tämän pakotetun tauon aikana niin, että kun taas kunnon treenaaminen alkaa, osaan syödä. Ei sekään mennyt ihan suunnitellusti. Suunnitelmallisuus ei todellakaan ole hyveeni. Ainakaan siinä suunnitelmassa pysyminen. Kun havahtuu siihen, että kohta se treenikausi pääsee vähitellen alkamaan (juoksua en toki saa vielä ainakaan kuukauteen harjoittaa) ja on syönyt koko päivänä lähinnä omenapiirakkaa, on asialle ehkä tehtävä jotain.

Ongelmani ei ikinä ole ollut siinä, ettenkö todellakin selvästi tietäisi, mitä ja miten pitää syödä. Ongelma on siinä käytännön toteutuksessa. Eniten siinä, etten jaksa suunnitella syömisiäni eteenpäin. Eikä minua kiinnosta ruuanlaitto. Enkä jaksaisi tehdä ruokani eteen oikein mitään. Mutta jos tahdon syödä hyvin, minun on pakko olla suunnitelmallinen, tehdä ruokaa ja siis vähän nähdä vaivaakin sen eteen, että saan syötyä. En jaksaisi myöskään koskaan oikein keksiä, mitä kummaa teen ruuaksi. Monta kertaa olen ajatellut, että jos joku vaan suunnittelisi minulle viikon ruokalistan valmiiksi, olisi sitä kohtuu helppo noudattaa.

Niinpä menin Googleen ja kirjoitin hakusanaksi ”viikon ruokalista”. Löysin sellaisen Hellapoliisilta. Se pohjana lähdin kirjoittamaan itselleni hyvin tarkkaa ruokalistaa koko viikolle, aamu- ja välipaloineen ja kellonaikoineen. Parina päivänä syön yliopistolla ja viikonloppuna olen tapahtumassa, jossa saan ruuat eteeni. Orjallisesti en Hellapoliisin listaa noudattanut, mutta sieltä sai hyviä vinkkejä ja ohjeet mukavasti samassa paketissa. Joku siis teki ruokalistan minulle valmiiksi! Ainakin melkein. Ruokalistan pohjalta oli myös helppo laatia ostoslista kauppaan. Kohta menenkin tekemään loppuviikon ruokaostokseni.

Hieno ruokailusuunnitelmani meni tosin jo vähän pieleen tässä tänä aamuna. Minulla oli aamusta salitreeni. Nukuin viime yönä todella hhuonosti (tai hyvin mutta vähän) ja herääminen oli äärimmäisen nihkeää. Siitä seurasi se, ettei ollut kauheasti aikaa. Enkä siis ehtinyt syödä. Ajattelin syödä sitten treenin jälkeen ja nappasin riisikakun kotoa lähtiessäni.

Niin.

Riisikakun voimin ei salitreeniä tehdä. Etenkään, kun eilinenkin päivä meni niin ja näin. Ehkä nyt jo opin sen. Jossain kohtaa treeniä – jalkaprässin ja taka- ja etureisien jälkeen – iski niin paha olo, että olin varma, että kohta pyörryn tai oksennan tai molempia.siihen asti oli tuntunut ihan hyvältä. Makoilin jalat koholla ja olo siitä parani. Olisin ihan hyvin voinut jatkaa treeniä, mutta fyssari oli järjen äänenä vieressä. (Tässäkin huomaa, että tiedän, mikä olisi järkevää, mutta olisin mieluusti toiminut toisin ja jatkanut treenaamista äärimmäisen vähillä energiavarannoillani.)

Nyt minulla taitaa olla jo sen verran monta kokemusta treeneistä huonolla syömisellä – syömättömyydellä – että osaan toimia toisin. Ainakin yritän kovasti.

Mainokset

Tietoja Ronja

Intohimoinen saavutettavuuden puolestapuhuja, jonka tavoitteena on saada digitaalisesta maailmasta jokaiselle toimiva ympäristö. Digitaalisen maailmanparannuksen lomassa urheilen tosissani ja vähemmän tosissani.
Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s